Wij zijn trots op de rijke geschiedenis van ons bedrijf, onze familie en ons pand. Gelukkig is er veel over die historie te vinden waardoor we een aantal mooie en belangrijke ‘momenten en periodes’ op een rijtje kunnen zetten.
Heb jij foto’s ‘uit den ouden doosch’ die wij mogen plaatsen of een leuke herinnering? Wij zijn er gek op! Mail je ze alsjeblieft naar info@dientje.nl?
1832: Opstand
In de periode van de Belgische Opstand 1830-1839 ontstonden in Gemert “oranjegezinde” namen zoals De Keizer en De Gouden Leeuw. Ook de herbergiers kozen nieuwe namen voor hun herberg, die niet alleen voor de vreemdeling herkenbaar waren, maar die tegelijk ook uitdroegen dat zij ‘in dienst van vorst en vaderland’ stonden. Zo was er in 1832 voor het eerst sprake van “De Kroon”.
1840 - 1873: De Kroon ziet het levenslicht
Adriaan van Berkel opent omstreeks 1840 een sociëteitslokaal ten behoeve van Sociëteit ‘De Vereeniging’.
In 1844 werd er al wekelijks gerepeteerd voor een uit de Sociëteit ontstane ‘harmonie’.
Het bezit van Adriaan van Berkel omvatte drie percelen grond gelegen aan het Dorp (tegenwoordig de Kerkstraat) met daarop een looierij, huizen en grond er omheen. In 1845 werden deze percelen samengevoegd tot één groot perceel en enkele jaren later is De Kroon een ‘logement met gelagkamer’ geworden, met een vergunning voor de verkoop van sterke drank.
Bij zijn overlijden liet Adriaan alles na aan zijn zoon Adrianus Petrus van Berkel, beter bekend als Janus. Uit de Patentregisters van 1865/1866 blijkt dat Janus van Berkel destijds geregistreerd stond als tapper, slijter, billardhouder met één billard, logementhouder met acht kamers, sociëteithouder en tabakskerver. Janus overlijdt in 1873 op 41-jarige leeftijd en laat De Kroon na aan Adrianus van Berkel c.s. Janus’ weduwe Petronella van Bussel krijgt het vruchtgebruik.
1884: Dôr hédde de skut
In 1884 werd de legendarische Knolschut bij De Kroon opgericht. De tamboertrom werd geschonken door de kastelein. De volgende generatie Van Berkels, Adrianus van Berkel neemt rond 1895 het volledige bezit over van De Kroon.
1904: Brand bij De Kroon
Op zaterdag 1 oktober 1904 woedde er een grote brand die vanuit de achter De Kroon gelegen tabakskerverij oversloeg op een bewaarplaats van het gilde.
De krant wist er er het volgende over te vertellen:
“Gemert. Verleden zaterdag, in ’t begin van den avond, riep onze torenklok brand! De tabakskerverij van den heer A. v. Berkel stond in brand. Dat was wel erg, maar toch nog zoo heel erg niet, want bouw en boedel waren verzekerd bij De Jong & Co. Doch aan die tabakskerverij belende de bewaarplaats van vaandels, pieken, sjerpen,steken, paardentuig enz. enz. toebehoorende aan de beroemde gilde van St. Joris en ook dat al werd een prooi der vlammen.
Dat was heel erg, maar had ook nog erger kunnen zijn, want de schade is ook hier door assurantie gedekt. Maar naast die bewaarplaats bevonden zich de kanarievluchten van den heer v. Berkel en ook die werden door het vuur aangetast zoodat 250 van die lieve zangers omkwamen en dat was erger, want die beestjes waren niet verzekerd. En naast die vogelvluchten bevond zich de woning van juffrouw Klabbers en ook deze dreigde door het vuur te worden vernield, maar daar rukte de brandspuit aan, en uit was de brand.“
Na deze brand, in 1905 werd een nieuwe Sociëteitszaal gebouwd. Inmiddels heet het adres van De Kroon dan al Kerkstraat, nummer B.299. Harmonie Cecilia had op dat moment in ‘De Kroon’ nog steeds haar thuis. Petrus Adrianus van Berkel (met de roepnaam Janus) was ook lid en van hem is bekend gebleven ‘dat haj de hoorns krom blies’.
1929: De eerste 'Wijn' komt in De Kroon
Op 18 februari 1929 wordt hotel ‘De Kroon’ gekocht door Jan P. Wijn en op 20 april 1929 krijgt hij de vergunning drank- en horecawet. Als je heel goed kijkt, zie je Jan P. op deze foto tegen de tweede pilaar geleund staan.
Een jaar later bouwt zijn zoon Jan Th. Wijn (jr) de karakteristieke veranda aan het pand.
1946: Dientje komt in De Kroon
In 1946 trouwt kasteleinszoon Jan Th. Wijn (jr) met zijn Everdina (Dientje) Rooijmans. Jan jr. gaat een firma aan met zijn vader en gaat samen met zijn kersverse bruid het café doen: Dientje maakt officieel haar entree in De Kroon.
Twee jaar later neemt het stel De Kroon volledig over van Jan senior.
1955: Dientje neemt het roer (en de tap) over
Nadat Jan junior in 1955 op vroege leeftijd kwam te overlijden, neemt Dientje samen met haar rechterhand Marietje Bevers het roer van de horeca-onderneming ter hand.
Dientje werd hét gezicht van Hotel de Kroon: Een begrip in heel Gemert en omstreken!
2006: De vierde Jan
In 2006 kwam de vierde generatie Jan Wijn in De Kroon en herdoopte hem tot ‘Dientje’, als eerbetoon aan zijn grootmoeder Everdina ‘Dientje’ Wijn-Rooymans (geboren op 23-12-1915 en overleden op 10-6-2006). Op de foto zie je de Vier Jannen bij elkaar, onder het toeziend oog van Dientje.
2024 Wijn Erbij
De catering van Dientje krijgt een eigen naam: ‘Wijn Erbij Catering’.
Een bruiloft, ander feest of evenement is namelijk geslaagd als ‘Er Wijn’ bij is’: Jan Wijn voor de volledige organisatie en aankleding en uiteraard ook het heerlijke druivensap dat wij Wijn noemen. Natuurlijk mag er ook wat anders gedronken worden…